V prípade pekární, ktoré patria ku kritickej infraštruktúre, by podľa
zväzu išlo o náklady aj v stovkách tisíc eur mesačne. Pekári, ktorí boli
vylúčení počas prvej aj druhej vlny pandémie z akýchkoľvek covidových
pomocí, tieto náklady nedokážu znášať a museli by podľa zväzu výrobu
pozastaviť alebo opäť drasticky zvýšiť svoje predajné ceny.
"Vláda prenáša zodpovednosť štátu na zamestnávateľov. V prípade
pekárov nebola schopná ani za viac ako rok a počas úradovania dvoch
ministrov pôdohospodárstva navrhnúť kompenzačné opatrenia. Teraz sa
chystá zaviesť pre zamestnávateľov novú 'testovaciu daň'. Pekári sú v
ekonomickej situácii, ktorá jednoducho neumožňuje mesačne zvyšovať
náklady o stovky tisíc eur. Kontrakty s odberateľmi majú uzatvorené a
obchodníci ich nechcú otvárať. Vláda si musí uvedomiť, že jednoducho
nemôže z týždňa na týždeň vytvárať nové náklady bez akýchkoľvek
kompenzácií," povedal Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ SZPCC.
Pekárne sú podľa neho subjektmi hospodárskej mobilizácie, keďže majú
povinnosť zabezpečovať dodávky strategických potravín – chleba a pečiva
obyvateľom krajiny. Na to však potrebujú kritickú masu zamestnancov.
Vzhľadom na aktuálne platný COVID automat a vyjadrenia predsedu vlády,
že náklady na testovanie budú musieť znášať zamestnávatelia, by museli
testovať zamestnancov minimálne každý druhý deň, pripomína.
Spresnil, že pre jednu priemerne veľkú priemyselnú pekáreň to
predstavuje nové náklady 3000 eur na jediné antigénové a až 15.000 eur
na jedno PCR testovanie. Mesačne by tak išlo asi o 200.000 eur na jednu
priemyselnú pekáreň. Pri tlaku na zdražovanie výrobkov z dôvodu rastu
cien všetkých vstupov od surovín, energií, obalov, služieb až po cenu
práce by tak nedokázali ani pokryť výrobné náklady.
"Ak vláda toto nariadenie schváli bez funkčného kompenzačného
mechanizmu, podpíše sa pod prázdne pulty na chlieb a pečivo po celom
Slovensku. Žiadny pekár totiž v súčasnej kritickej situácii nedokáže
sanovať takto zvýšené výrobné náklady. Vyzývame preto vládu, aby
zabezpečila systém testovania zamestnancov na náklady štátu alebo našla
rýchly a jednoduchý spôsob kompenzácie nákladov testovania pre
zamestnávateľov. Tento systém treba sfunkčniť okamžite," zdôraznil Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z
celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne.
Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva,
cukrárskych výrobkov i cestovín Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.000
pracovníkov.